Ingyenes tanácsadás emailben

Belépés

Lehet, hogy laktózérzékeny vagyok?

 

Lehet, hogy nekem is van valamilyen táplálékallergiám? Talán nemcsak a stressz miatt szokott fájni a hasam? Lehet ilyesmi az oka a kellemetlen tüneteimnek? Ezekre a kérdésekre természetesen csak orvos segítségével kaphatsz választ, azonban az alábbi kérdőív kitöltésével kicsit közelebb kerülhetsz a megoldáshoz.
 
Lehet, hogy laktózérzékeny vagyok?
 
1.      Van a közeli rokonságodban laktózérzékeny?
A Igen B Nem
2.      Szívesen és gond nélkül fogyasztasz tejet, vajkrémet, tejfölt, vagy lágy sajtokat?
A Igen            B Nem           C Néha
3.      Tejtermékek fogyasztása után tapasztalod-e ezeket a tüneteket külön-külön vagy együttesen: puffadás/hasmenés/gyomorfájás/bélgörcsök?
A Igen            B Nem            C Néha
4.      Gyorsételek (pl.: Burger King-es, McDonald’s-os szendvicsek) és bolti péksütemények fogyasztása után tapasztalsz külön-külön vagy együttesen: puffadást/hasmenést/gyomorfájást/bélgörcsöket?
A Igen            B Nem            C Néha
5.      Tejtermékek fogyasztása után fellépnek nálad különböző bőrtünetek (pl.: kiütés, viszketés, piros foltok)?
A Igen            B Nem
6.      Vannak gyomorpanaszaid más, tejmentes ételek után (pl.: kávé, tojás, bor, hal, narancs)?
A Nem            B Igen
7.      Vannak olyan hetek, amikor panaszmentesen fogyasztasz tejtermékeket?
A Nem            B Igen
 
Értékelés:
 
  • Ha az összesítésében legalább kétszer szerepel a „B” betű, akkor a problémát a tejcukor érzékenységen kívül más is okozhatja. Ez azt jelenti, hogy panaszaidat csak részben indokolhatja egy esetleges tejcukor érzékenység. Nagy valószínűséggel más jellegű egészségügyi problémád van, aminek megszűntetése érdekében ajánlatos orvoshoz menned.
  • Ha a válaszaid összesítésekor 3-szor, vagy annál többször fordult elő az „A” válasz, akkor panaszaid oka nagy valószínűséggel a tejcukorral szembeni érzékenység. Ennek tisztázása érdekében fordulj orvoshoz, aki a gasztroenterológus szakorvos segítségével, fájdalommentes diagnosztikus eljárással (pl.: laktózterheléses vizsgálattal) járhat a probléma végére.

 

KÉRDEZD MEG ÖNMAGAD!

Szorongás kérdőív (Spielberger)

Néhány olyan megállapítást olvashat az alábbiakban, amelyekkel az emberek önmagukat szokták jellemezni. Figyelmesen olvassa el valamennyit és karikázza be a megfelelő számot attól függően, hogy ebben a pillanatban éppen most, hogyan érzi magát!

 

ALKOHOL TESZT

A WHO kérdőíve egy olyan nemzetközileg kipróbált módszer, amelynek kitöltése csupán 5 percet vesz igénybe, és az eddigi használat során rendkívül megbízhatónak bizonyult.
Jelöld be azt a választ, amelyről úgy gondolod, hogy legjobban jellemző RÁD.

 

Rövid kérdőív a stresszről

Teszt kitöltése

 

Milyen a hangulatod?

Kérjük, jelöld meg a következő öt állítás esetén azt a választ, mely leginkább kifejezi azt,  ahogyan érezted Magad az elmúlt két hét során!

 

Kérdőív az Internetfüggőségről

Problémás Internethasználat Kérdőív (PIH-K)

Az alábbiakban az internet-használatoddal kapcsolatos állításokat olvashatsz.
Kérjük, jelezd az 1-től 5-ig terjedő skálán, hogy az egyes állítások mennyire jellemzőek rád!

 

 

Rólunk mondták

„Magánéleti, munkahelyi válságban vagyok, és nem tudok belőle kikeveredni…”

„…kapcsolatteremtési nehézségek, magányosság érzése, kedvetlenség, beilleszkedési gondok…mit is takar ez a szolgálat? pszichológiai segítséget a betévedő fiataloknak? Vagy csak csoportos beszélgetéseket?...”

Hírlevél

Hírlevél