Ingyenes tanácsadás emailben

Belépés

Lehet, hogy lisztérzékeny vagyok?

 

Felnőttkori tünetek:
A felnőtteknél 20-50 éves kor között jelennek meg azok az emésztőrendszeri tünetek, amiket a laktózérzékenyek is tapasztalhatnak, de nagyjából felüknél ezek teljesen elmaradhatnak. Minél későbbi életkorban fejlődik ki a betegség, annál jelentéktelenebbnek tűnő és különfélébb tünetekben nyilvánul meg. A felszívódás zavara miatt idővel másodlagos tünetek jelentkeznek. Az emésztőrendszeri tünetek nélküli felnőtteknél inkább ezek a másodlagos, illetve nem típusos tünetek észlelhetők, így ők általában sokkal később kerülnek orvoshoz.
Ezek közül néhány:
  • kimerültség, a koncentrálóképesség csökkenése, depresszió, zavartság,
  • főként a zsírban oldódó vitaminok hiánya miatt csontproblémák és fájdalmak
  • fogíny-rendellenességek
  • mozgásszervi panaszok, pl. izomgyengeség
  • kóros fogyás
  • véralvadási zavarok
  • izomgörcsök
  • fokozott fogékonyság fertőzésekre,
  • a bőr száraz, repedezett - részben a vashiányos vérszegénység miatt
Bármilyen enyhe tünetek is vannak fontos, hogy minél előbb fény derüljön az anyagcsere-rendellenességére, ugyanis gluténmentes diéta nélkül erősen megnő a bélcsatorna daganatos betegségeinek esélye, vagy autoimmun betegségek kialakulásának esélye.
Ha gyakran érzel emésztőrendszeri tüneteket gabonafélék fogyasztása után, és/vagy többször tapasztalod a fentebb leírt másodlagos tüneteket, melyekre nem találsz magyarázatot, mindenképp fordulj orvoshoz.

 

KÉRDEZD MEG ÖNMAGAD!

Szorongás kérdőív (Spielberger)

Néhány olyan megállapítást olvashat az alábbiakban, amelyekkel az emberek önmagukat szokták jellemezni. Figyelmesen olvassa el valamennyit és karikázza be a megfelelő számot attól függően, hogy ebben a pillanatban éppen most, hogyan érzi magát!

 

ALKOHOL TESZT

A WHO kérdőíve egy olyan nemzetközileg kipróbált módszer, amelynek kitöltése csupán 5 percet vesz igénybe, és az eddigi használat során rendkívül megbízhatónak bizonyult.
Jelöld be azt a választ, amelyről úgy gondolod, hogy legjobban jellemző RÁD.

 

Rövid kérdőív a stresszről

Teszt kitöltése

 

Milyen a hangulatod?

Kérjük, jelöld meg a következő öt állítás esetén azt a választ, mely leginkább kifejezi azt,  ahogyan érezted Magad az elmúlt két hét során!

 

Kérdőív az Internetfüggőségről

Problémás Internethasználat Kérdőív (PIH-K)

Az alábbiakban az internet-használatoddal kapcsolatos állításokat olvashatsz.
Kérjük, jelezd az 1-től 5-ig terjedő skálán, hogy az egyes állítások mennyire jellemzőek rád!

 

 

Rólunk mondták

„Magánéleti, munkahelyi válságban vagyok, és nem tudok belőle kikeveredni…”

„…kapcsolatteremtési nehézségek, magányosság érzése, kedvetlenség, beilleszkedési gondok…mit is takar ez a szolgálat? pszichológiai segítséget a betévedő fiataloknak? Vagy csak csoportos beszélgetéseket?...”

Hírlevél

Hírlevél