Ingyenes tanácsadás emailben

Belépés

Mit kell tudni az ételallergiáról?

Allergia. Ugye ismerős fogalom? Ahogy feléled a természet, úgy indulnak útjukra a pollenek és lendül fel a téli náthás időszak után újra a zsebkendőfogyasztás. Minden évben egyre többet beszélünk az allergiáról, mivel egyre több ember szenved egyre többféle allergén által kiváltott enyhébb vagy súlyosabb tünetektől. Azonban nemcsak parlagfű okozhat problémát. Az allergének egy része táplálékainkkal kerülnek a szervezetünkbe, és nagyon sokféle elváltozást idézhetnek elő.

Magyarországon a vezető táplálékallergének a tehéntejfehérje, a tojás, a szója, a gabonafélék. A felnőtt lakosság kb. 1%-a szenved valamilyen táplálékallergiában, míg a gyermekek kb. 0,3–7,5% táplálékallergiás. A lisztérzékenység gyakorisága kb. 0,5%-ra tehető. A táplálékallergiában és táplálékintoleranciában szenvedők száma világszerte emelkedik annak ellenére, hogy a szakemberek komoly erőfeszítéseket tesznek a megelőzés, és a szakszerűbb kezelés érdekében.
 
Miről is van szó?
A táplálékok által okozott nem várt tüneteket közös néven adverz ételreakcióknak nevezzük. Ide sokféle betegség tartozik, mint például az ételmérgezések, de a táplálékallergia, és a táplálékintolerancia is.
A táplálékallergia tulajdonképpen egy specifikus, az allergén hatására mindig jelentkező, nem várt tünetegyüttest okozó kóros immunreakció. Ilyenkor a táplálék vagy annak valamelyik összetevője a kóros immunfolyamat beindítójaként, úgynevezett allergénként viselkedik.
A táplálékallergia tünetei igen változatosak, amelyet az alábbi táblázat is szemléltet.
 

Gastrointestinalis
Bőr
Légúti
Idegrendszeri
Generalizált
Hasmenés
Hányás
Súly megállás
Reflux
Székrekedés
Ekcéma
Urticaria
Dermatitis
Orrfolyás
Akadályozott orrlégzés
Rohamokban jelentkező tüsszentés
Rekedtség
Köhögés
Viselkedési zavar
Irritabilitás
Migrén
Anafilaxiás sokk
Forrás: Barna Mária dr.: Bevezetés a táplálékallergia és táplálékintolerancia problémakörébe. In: Barna Mária dr. (szerk.): Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank, Tempus-Phare, Bp,2000,14.o.
 
A táplálékintolerancia hasonlít megjelenésében a táplálékallergiához, de nem zajlik a szervezetben kóros immunreakció, és pszichés eredetre sem vezethető vissza.
 
Több csoportja ismert, ezek közül a lényegesebbek a következők:
 
A tejcukor (laktóz) a laktózintoleranciátváltja ki.
Ennél a kórképnél a laktózbontó enzim (a laktáz) teljes vagy részleges hiányáról van szó, így a tejcukor bontatlanul halad tovább a vékonybélből, és a vastagbél baktériumai bontják el végül rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká. A laktózérzékenyek számának becslése a magyar lakosság körében különböző eredményeket mutat, a kutatások alapján 5-15%. A felnőttkori laktózérzékenység hátterében több ok is állhat: lehet örökletes tényezőkön alapuló elsődleges enzimhiány, de lehet szerzett, másodlagos laktázhiányos állapot is. Jellemző tünetei a puffadás, hasmenés, bűzös széklet. Nagy jelentősége van a diéta szempontjából az „egyéni toleranciának”, amely a laktáz enzim aktivitásának függvénye. Vannak olyan betegek, akik bizonyos mennyiségű tejet el tudnak fogyasztani, mások csak bizonyos joghurtokat, vagy túrót, megint mások viszont kénytelenek teljes tejcukormentes diétát tartani.
 
A lisztérzékenység az egyik leggyakrabban előforduló probléma.
A lisztérzékenység hajlama családi öröklődést mutat (elsőfokú rokonok 8,5 százalékában diagnosztizálható a betegség). Kialakulásában a genetikai tényezők mellett immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak. A betegség gyakorisága az utóbbi időben nőtt (hazánkban 1:85 arányt észleltek), de az esetszám emelkedését valószínűleg a sokat javuló diagnosztika okozza, azaz olyan embereknél is felismerik a glutén érzékenységet, akiknél korábban erre nem került sor. A betegség legfontosabb jellemzői, hogy a vékonybélben nyálkahártya-elváltozás alakul ki, a tápanyagok felszívódása zavart szenved, így rossz felszívódása miatt megjelennek a klinikai tünetek. Megfelelő diétával a nyálkahártya-károsodás és a tünetek is megszűnnek, a glutén visszaadására a tünetek újra jelentkeznek. A leggyakoribb tünetei a hasmenés (ritkán székrekedés), a pókhas, a fejlődésben való visszamaradás, az étvágytalanság, hányás, vérszegénység.
 Mivel a korszerű élelmiszeripar egyre változatosabban és szabadabban használ fel nyersanyagokat a termékei előállításához, ezért egyre nagyobb az esély, hogy az allergén anyag benne van olyan termékben is, amire a beteg nem gondol. A fentiekben megemlített betegségek hatékony kezelését a helyesen összeállított étrend jelenti, amely nem tartalmazza a tüneteket kiváltó anyagot.
 
Bővebb információkat találhattok a wikipédián, illetve az alábbi linkeken:
Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank: http://www.taplalekallergia.hu/index.php?content=2
Glutén-, laktóz-, tejfehérje-,tojásmentes és vegetáriánus ételek receptjei:
 

 

KÉRDEZD MEG ÖNMAGAD!

Szorongás kérdőív (Spielberger)

Néhány olyan megállapítást olvashat az alábbiakban, amelyekkel az emberek önmagukat szokták jellemezni. Figyelmesen olvassa el valamennyit és karikázza be a megfelelő számot attól függően, hogy ebben a pillanatban éppen most, hogyan érzi magát!

 

ALKOHOL TESZT

A WHO kérdőíve egy olyan nemzetközileg kipróbált módszer, amelynek kitöltése csupán 5 percet vesz igénybe, és az eddigi használat során rendkívül megbízhatónak bizonyult.
Jelöld be azt a választ, amelyről úgy gondolod, hogy legjobban jellemző RÁD.

 

Rövid kérdőív a stresszről

Teszt kitöltése

 

Milyen a hangulatod?

Kérjük, jelöld meg a következő öt állítás esetén azt a választ, mely leginkább kifejezi azt,  ahogyan érezted Magad az elmúlt két hét során!

 

Kérdőív az Internetfüggőségről

Problémás Internethasználat Kérdőív (PIH-K)

Az alábbiakban az internet-használatoddal kapcsolatos állításokat olvashatsz.
Kérjük, jelezd az 1-től 5-ig terjedő skálán, hogy az egyes állítások mennyire jellemzőek rád!

 

 

Rólunk mondták

„Magánéleti, munkahelyi válságban vagyok, és nem tudok belőle kikeveredni…”

„…kapcsolatteremtési nehézségek, magányosság érzése, kedvetlenség, beilleszkedési gondok…mit is takar ez a szolgálat? pszichológiai segítséget a betévedő fiataloknak? Vagy csak csoportos beszélgetéseket?...”

Hírlevél

Hírlevél