Ingyenes tanácsadás emailben

User login

Mentálhigiénés Egyetemi Napok

Beszámoló a VII. Mentálhigiénés Egyetemi Napokról

A Mentálhigiénés Program VII. alkalommal szervezte meg a Mentálhigiénés Egyetemi Napokat. Október 8. és 10. között újra színes és érdekes programokkal várták a hallgatókat és a szakembereket a Mentálhigiénés Program munkatársai.

 

Október 8-án nagy érdeklődés mellett Bújdosóné Ármós Ibolya a Sansz Alapítvány munkatársa tartott előadást és bemutatót a terápiás kutyákkal történő segítő munkájáról. Ezután Mezősi Tamás a miskolci Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola munkatársa „Hogyan lesz egy kutyából vakvezető?” címmel tartott érdekes előadást.

 

Október 9-én az egyetem aulájában Az iskolai nevelés közösségi mentálhigiénés fejlesztésének lehetőségei címmel konferenciára került sor, melyet Dr. Jávor András Debreceni Egyetem Oktatási Rektor helyettese nyitott meg. Dr. Murányi István adjunktus a középiskolások közében végzett kutatás eredményeiről számolt be. Berényi András az önkormányzat és a civil szervezetek együttműködési lehetőségeiről beszélt, Dr. Buda Béla professzor úr a közösségi mentálhigiéné szemléletének iskolai fejlesztési lehetőségeiről adott hasznos útmutatást. A délutáni kerek asztal beszélgetésen megalakult a DECI, ahol arról beszélgettek a résztvevők, milyen területeken kellene a szervezetek között az együttműködést szorosabbá tenni a fiatalok egészségi állapotának javítása érdekében.

 

A MEN keretében újraindult a MENTÁLHIGIÉNÉS FILMKLUB. Az első film az Oscar-díjas Nem vénnek való vidék című film volt, amely után Dr. Murányi István szociológussal beszélgetett a hallgatóság.

 

A MEN zárónapján október 10-én a sporté volt a főszerep. Ekkor került ismételten megrendezésre a IV. Mentál Egyetemi Labdarúgó Vándorkupa, amelyen ebben az évben közel 300-an vettek részt. A 48 mérkőzésen 5+1 fős csapatok játszottak. A torna győzelmet a Made in Italy nevű baráti társaság szerezte meg. A csapat a kupa mellett értékes ajándékokat is kapott.

 

Egy világnap a belső békéért
- Beszámoló az Egyetemi Mentálhigiénés Napokról -
2007. október 9-11

 

Az év szinte minden napjára esik egy-egy világnap, amit megünnepelhetünk. Van az állatoknak, a postásoknak, a pedagógusoknak, a fáknak, a víznek, a Földnek és még sorolhatnánk hosszú sorokon keresztül. Egyikről többet, a másikról kevesebbet hallunk és beszélünk. Érzésem szerint, az október 10-ei Lelki Egészség Világnapja kevés publicitást kap. Pedig, talán az emberiség egyik alappillére az, hogy egészséges legyen a lelkünk. Hiszen ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor talán kevesebbet dohányzunk, nem bántjuk az állatokat, türelmesebbek vagyunk a postán és fát ültetünk az udvarunkon.

 

De mit is tegyünk október 10-én?

 

Talán nem tehetünk olyan látványos lépéseket, mint egy autómentes, vagy dohánymentes napon, de azért néhány percre leülhetünk és elgondolkodhatunk azon, hogy mennyire vagyunk egészségesek a lelkünkben. Mennyire vesszük komolyan a mentális betegségeket és hogyan tudunk magunkon és környezetünkön segíteni, ha baj van.

 

Ha ez megtörtént akkor az év többi napján is tartson ki a lelkesedésünk és ha a lélek megbetegedéséről hallunk ne egy lesajnáló legyintéssel reagáljunk, hanem ne szégyelljünk segíteni, vagy segítséget kérni.

 

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés Programja idén hatodik éve rendezi meg ehhez a világnaphoz kapcsolódva a MEN-t, azaz a Mentálhigiénés Napokat. Ebben az évben főként az esélyegyenlőség jegyében teltek a programok. Október 9-én Kun Zsuzsa szociológus a fogyatékkel élők munkaerőpiaci elhelyezkedéséről tartott előadást, amelyből világosan kitűnt, hogy hazánk gyermekcipőben jár a fogyatékkal élők foglalkozatásában. Míg az Unióban ez a szám kb. 40 százalék, Magyarországon csupán 9 százalékra tehető a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya.

 

A Mentálhigiénés Filmklub a Bábel című amerikai filmdrámát vetítette, nagy érdeklődés mellett. Alejandro González Inárritu rendező könyörtelen realizmussal boncolja a határok természetét, amelyek embert az embertől elválasztanak. Munkája közben felidézi az ősi 'bábeli' történetet, és felveti annak napjainkban érvényes kérdéseit. A félreértett személyiségek, a tévedések és az emberi érintkezés elmulasztott pillanatai, noha gyakran láthatatlanul, de irányítják életünket. A filmklubon résztvevő hallgatók dr. Murányi István szociológussal osztották meg gondolataikat, felvetéseiket a megindító történettel kapcsolatban.
Ezen a napon Tölgyesi Klára mentálhigiénikus, Az egyén lelhetőségei a párkapcsolatban címmel tartott előadást, amelyen a férfi és nő örök harcáról és az egymással való boldog és teljes élet lehetőségeiről beszélt a szakember.

 

Másnap, a milyen szerepe van a készségfejlesztésnek a kortársképzésben kérdésre adta meg a választ a hallgatóságnak Berényi András szakpszichológus. Az ülésen részvevők pszichológiai játékok, feladatok segítségével tapasztalhatták meg többek között, hogyan lehet leküzdeni az egyén-egyén közötti távolságot.

 

A lélek egészsége mellett azonban fontos momentuma a programsorozatnak a testi egészség is. A III. Mentál Kupa 2007 kispályás labdarúgótornán a legutóbbi Buzánszky Jenő Egyetemi Bajnokság legjobb nyolc csapata mérte össze tudását. A tavalyihoz hasonlóan idén is a többszörös egyetemi bajnok, a CHIÉ – VÓT? csapata szerezte meg a győzelmet, akik nagy küzdelemben verték a második helyezett AGYSEBÉSZEK-et.

 

A két bronzérmes helyen az LK BULLS és a TOMPOR JOKER csapatok végeztek.

 

A jó hangulatról (zene), és az ellátásról (ingyen zsíros deszka, citromos tea, ave ásványvíz, multivitaminos pezsgőtablettákról a DEMP munkatársai és önkéntes kortárs hallgatóik gondoskodtak.
A vándorkupát és egyéb értékes díjakat átadták: Berényi András, a DEMP vezetője, Szatmári Csaba a DVSC bajnokcsapatának labdarúgói.
Minden résztvevő labdarúgó játékos, apró ajándékot kapott: Az AVE által felajánlott pólókat illetve a DEMP által biztosított Diák csomagokat.
Október 11-én délután a szakemberek egy műhelybeszélgetésen vitatták meg az egyetem és a civil szervezetek kapcsolatát. A programsorozat talán legmegindítóbb és legkülönlegesebb előadását a Szivárvány együttes szolgáltatta. A kerekesszékes tánccsoport ismert dallamokra táncolva mutatta be, hogy így is lehet teljes életet élni.

 

IV. Mentálhigiénés Egyetemi Napok

A DEBRECENI EGYETEM MENTÁLHIGIÉNÉS PROGRAM ÉS A LELKIERŐ EGYESÜLET SZERETETTEL MEGHÍVJA ÖNT "PÁRBESZÉD - CIVIL HÍD HATÁROKON ÁT" CÍMŰ WORKSHOP -RA

Időpont: 2005. október 10 – 11.

 

Helyszín: Debreceni Egyetem Kossuth Lajos III. Kollégium
Debrecen, Egyetem tér 1.

 

Az ezredfordulón a bennünket körülvevő tágabb rendszerekben fontos társadalmi, gazdasági változások zajlanak, és ezek a változások érzékelhetően megváltoztatják a civil szervezetek életét. Az Európai Unió bővülésével Magyarország, és ezen belül Debrecen a kontinens keleti kapujává vált, amely jelentős gazdasági, kulturális és társadalmi jelentőséggel bír ebben a régióban. A város életében a civil szervezetek nagy szerepet játszanak.

 

Gyakran tapasztaljuk, hogy a határon túli civil szervezetek igen kevés ismerettel rendelkeznek a lelki egészségmegőrzés, az esélyegyenlőség és a civil kapcsolatok kialakítását illetően. A work shop szervezése által lehetőséget kívánunk nyújtani a határon túli civilek és a magyar szervezetek közötti párbeszéd és kapcsolat megteremtésére, valamint egy határokon átívelő civil háló kialakítására.

 

Reményeink szerint sikerül egy olyan kapcsolatrendszer alapjait lerakni, amely a magyar és a határon túli magyar résztvevők számára is kedvező a jövőbeli együttműködés, továbbképzés kapcsán. A politikai, oktatási és más hivatalos kapcsolatokon kívül egy civil jellegű találkozás olyan közös gondolkodást alakít ki, amely hasznára válik az EU – ba igyekvő nemzetek és az ott élő magyarok számára. Ezen kívül a közelebb kerülhetünk, megismerhetjük a határon túli civil szervezeteket, azok színvonalát, mi pedig az eddig megszerzett tapasztalatainkkal új irányokat, új lehetőséget adhatunk a megjelent résztvevőknek.

 

A PROGRAM:

2005. OKTÓBER 10. HÉTFŐ

10. 30 - 10. 45 A konferencia megnyitása
Prof. Dr. Berényi Dénes – akadémikus
MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke
10. 45 – 11. 30 Nyitó nagycsoport
Moderátor: Berényi András – pszichológus
Debreceni Egyetem Mentálhigiénés Program
11. 30 – 12. 30 Kortárssegítők szerepe a lelki egészség fenntartásában
Juhász Béla Szilárd - mentálhigiénikus
Debreceni Egyetem Mentálhigiénés Program
12. 30 – 13. 30 Ebéd
13. 30 – 15. 30 Műhelymunka
I. Ifjúság és mentálhigiéné
II. A segítő mentálhigiénéje
15. 30 – 16. 30 Záró nagycsoport
17. 00 – 18. 00 Fogadás

 

2005. OKTÓBER 11. KEDD

10. 00 – 10. 45 Civil szervezetek szerepe a pszichés problémákkal küzdők támogatásában
Berényi András – pszichológus
Debreceni Egyetem Mentálhigiénés Program
10. 45 – 11. 30 A hálózati együttműködés egy modellje:
a proHáló
Groskáné Piránszki Irén - közösségfejlesztő
Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány
11. 30. – 12. 30 Kerekasztal
Moderátor: Dr. Csoba Judit – tanszékvezető
Debreceni Egyetem Szociológiai Tanszék
12. 30 – 13. 30 Ebéd
13. 30 – 15. 30 Műhelymunka
I. Interregionalitási lehetőségek
II. Komplex rehabilitációs programok
15. 30 – 16. 30 Konferencia zárása
 

III. Mentálhigiénés Egyetemi Napok

2004. október 6. és 9. között kerül megrendezésre a hagyomány teremtő rendezvény sorozat a Mentálhigiénés Egyetemi Napok (M.E.N.), immár harmadik alakalommal. Október 10-e a Mentálhigiénés Világnap ezért is esett erre az időpontra a választás. Színes programok, előadások, beszélgetések alkalmával lehetőség nyílt a mentálhigiéné különböző területeinek megismerésére.

 

A rendezvény célkitűzése, hogy minél több hallgató ismerje fel, hogy a lelki egészség érték és ezért mindenkinek önmagának is tennie kell. Így az egyetemről kikerülő jövendőbeli értelmiség munkája során ezt a szemléletet képviselje.
Az Egyetemi Napok alatt a Lovardában információs standot állítunk fel ahol a Mentálhigiénés Program különböző szolgáltatásairól és az egyetemi napokkal kapcsolatos tudnivalókról adnak információt a kortárssegítőink. Ezen kívül az érdeklődők a mentálhigiénével kapcsolatos kérdőíveket tölthettek ki csekély ajándék fejében.

 

A 4 nap során a Mentálhigiénés Programmal kapcsolatban kérdőívek felvételére is sor került, amellyel, a szolgáltatások, programok ismertségét mértük. 2005-ban is tervezzük a program újbóli megszervezését.

 

III. MENTÁLHIGIÉNÉS EGYETEMI NAPOK TERVEZETT PROGRAMJA
2004. OKTÓBER 6 – 9.

 

OKTÓBER 6. SZERDA, HELYSZÍN: LOVARDA
OLIMPIAI TEAHÁZ: 13. 30h – 16. 00h-ig (beszélgetés az Athéni olimpikonokkal)
Információs stand – kortárssegítők: Füzesi Szilvia, Horváth Linda (10. 00h -18. 00h-ig)

 

OKTÓBER 7. CSÜTÖRTÖK, HELYSZÍN: LOVARDA
OLIMPIAI TEAHÁZ: 14. 00h – 16. 00h -ig (beszélgetés az Athéni olimpikonokkal)
Információs stand – kortárssegítők: Füzesi Szilvia, Juhász Roland (9. 00h – 18. 00h-ig)
KÉZMŰVESHÁZ (ZSENIÁLIS CSOMAG BEMUTATÓ) 16. 00h - 18. 00h-ig
KORTÁRSSEGÍTŐ TALÁLKOZÓ: 18. 00h - 22. 00h-ig (kortárssegítők bulija)

 

OKTÓBER 8. PÉNTEK, HELYSZÍN: LOVARDA 14.00h – 18.00h-ig
BIZTONSÁGOS SZÓRAKOZÓHELYEK PROGRAMRÓL SZÓLÓ WORK SHOP
Kerekasztal beszélgetés az eddigi tapasztalatokról
droghasználat a zenés –táncos szórakozóhelyeken (kutatási eredmények bemutatása)
bemutatkozik a K ék Pont Szolgálat

 

OKTÓBER 9. SZOMBAT, HELYSZÍN: LOVARDA 9.00h – 17.00h
ISMERD MEG ÖNMAGAD: (csoportdemonstráció 5 kiscsoportban)
Személyiségfejlesztés,
Kommunikációfejlesztés,
Relaxációs,
Kortárssegítői,
Pszihodráma,
ANIMA SOUND SYSTEM koncerten a Debreceni Biztonságos Szórakozóhelyek Programon belül a Mozgó–Társ szolgálat bemutatkozása.
 

 

II. Mentálhigiénés Egyetemi Napok

"Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld" Máté Péter dalszövegét választotta mottójául a kábítószer megelőzés színterei című konferencia a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés Program közös szervezésében, amely a Lovardában került megrendezésre október 9-10-én.
A kétnapos előadássorozaton megyénkbeli pedagógusok, segítők és a téma iránt fogékony hallgatók vettek részt. A köszöntő beszéd elhangzása után, amelyet Prof. Dr. Fésüs László rektorhelyettes, OEC centrumelnök és Turi Gábor alpolgármester a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke mondott, a fiatalokat leginkább veszélyeztető kábítószer fogyasztás megelőzéséről hangzottak el előadások a délelőtt folyamán. Topolánszky Ákos kábítószerügyi helyettes államtitkár többek között a társadalom szerepének fontosságára mutatott rá a probléma megelőzése érdekében, emellett Brassói Sándor az Oktatási Minisztérium képviseletében a közoktatási intézmények lehetséges feladatait emelte ki.
A délutáni szekciókban lehetőség nyílt a konferencia címében szereplő megelőzés színtereinek mélyebb megismerésére, ahol kis csoportokban került sor a problémák részletesebb megismerésére és megbeszélésére. Szó esett a gyermekvédelmi felelősök szerepvállalásáról, a pedagógusok titoktartási kötelezettségéről, a prevenció és a segítés határairól valamint az iskolai drogmegelőzés fontosságáról.

 

A nap lezárásaként az alpolgármester fogadást adott a konferencián részt vevőknek.

 

A második nap az Internet, mint a segítés új lehetőségének minél szélesebb körű elterjedésének jegyében telt.
Demetrovics Zsolt kultúrantropológus rávilágított a digitális kultúra előnyeire és hátrányaira, Dr. Tausz Katalin előadásában az Internet lehetséges szerepét hangsúlyozta, a hátrányos helyzetű csoportok esélyeinek növelésé érdekében. Dr. Grezsa Ferenc pedig a világhálón keresztüli lelki tanácsadást mutatta be az érdeklődők számára. A délután folyamán a Debreceni Egyetemen megvalósítandó elektronikus lelki tanácsadásról adott információt Juhász Béla Szilárd a mentálhigiénés program munkatársa, valamint Dr. Máté Valéria a Drogambulancia vezetője a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkáját mutatta be. A konferenciával párhuzamosan került megrendezésre a felsőoktatásban tanuló kortárssegítő hallgatók országos találkozójára, akik eszmecserét folytattak a különböző egyetemeken és főiskolákon jelenlévő problémákról.
 

I. Mentálhigiénés Egyetemi Napok

2002. október 7. és 11. között került megszervezésre a hagyomány teremtő rendezvény sorozat az I. Mentálhigiénés Egyetemi Napok (M.E.N.). Október 10-e a Mentálhigiénés Világnap ezért is esett erre az időpontra a választás Színes programok, előadások, beszélgetések alkalmával lehetőség nyílt a mentálhigiéné különböző területeinek megismerésére.

 

A rendezvény célkitűzése, hogy minél több hallgató ismerje fel, hogy a lelki egészség érték és ezért mindenkinek önmagának is tennie kell. Így az egyetemről kikerülő jövendőbeli értelmiség munkája során ezt a szemléletet képviselje.

 

A M.E.N. alkalmával több programunk is elkezdődött így klubfoglalkozás, a "Kanyaron Túl" filmklub és kollégiumi teaházi esték.

 

Az Egyetemi Napok alatt a főépület alagsorában információs standot állítottunk fel, ahol a Mentálhigiénés Program különböző szolgáltatásairól és az egyetemi napokkal kapcsolatos tudnivalókról adnak információt a kortárssegítőink. Ezen kívül az érdeklődők a mentálhigiénével kapcsolatos kérdőíveket tölthettek ki csekély ajándék fejében.
Az 5 nap során a Mentálhigiénés Programmal kapcsolatban kérdőívek felvételére is sor került, amellyel, a szolgáltatások, programok ismertségét mértük. 2003-ban is tervezzük a program újbóli megszervezését.
 

KÉRDEZD MEG ÖNMAGAD!

Szorongás kérdőív (Spielberger)

Néhány olyan megállapítást olvashat az alábbiakban, amelyekkel az emberek önmagukat szokták jellemezni. Figyelmesen olvassa el valamennyit és karikázza be a megfelelő számot attól függően, hogy ebben a pillanatban éppen most, hogyan érzi magát!

 

ALKOHOL TESZT

A WHO kérdőíve egy olyan nemzetközileg kipróbált módszer, amelynek kitöltése csupán 5 percet vesz igénybe, és az eddigi használat során rendkívül megbízhatónak bizonyult.
Jelöld be azt a választ, amelyről úgy gondolod, hogy legjobban jellemző RÁD.

 

Rövid kérdőív a stresszről

Teszt kitöltése

 

Milyen a hangulatod?

Kérjük, jelöld meg a következő öt állítás esetén azt a választ, mely leginkább kifejezi azt,  ahogyan érezted Magad az elmúlt két hét során!

 

Kérdőív az Internetfüggőségről

Problémás Internethasználat Kérdőív (PIH-K)

Az alábbiakban az internet-használatoddal kapcsolatos állításokat olvashatsz.
Kérjük, jelezd az 1-től 5-ig terjedő skálán, hogy az egyes állítások mennyire jellemzőek rád!

 

 

Rólunk mondták

„Magánéleti, munkahelyi válságban vagyok, és nem tudok belőle kikeveredni…”

„…kapcsolatteremtési nehézségek, magányosság érzése, kedvetlenség, beilleszkedési gondok…mit is takar ez a szolgálat? pszichológiai segítséget a betévedő fiataloknak? Vagy csak csoportos beszélgetéseket?...”

Hírlevél

Hírlevél